Helpt oefentherapie bij bekkenpijn?

Oefentherapie de beste behandeling voor bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.

Is bekkeninstabiliteit hetzelfde als bekkenpijn?

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling hebben alle vrouwen meer beweeglijkheid ofwel instabiliteit in hun bekken. Gelukkig maar, want dat helpt tijdens de bevalling. Sommige vrouwen hebben onder andere hierdoor bekkenpijn. De pijn wordt gevoeld rond het bekken: in de onderrug, het stuitje, in de liezen, op of rond het schaambeen, soms uitstralend de bovenbenen. Veel vrouwen ervaren een wisselende pijn, van scherpe pijn tot branderig en zeurend. De pijn kan continu aanwezig zijn, soms meer of minder, zelfs tijdelijk verdwijnen.

De dagelijkse activiteiten die klachten kunnen opleveren:
- omdraaien in bed
- uit bed stappen
- langere tijd in een houding liggen
- langere tijd zitten en staan
- bukken
- opstaan uit een stoel of bank
- lopen
- traplopen
- vrijen
- verzorging van de baby
- huishoudelijke taken zoals: stofzuigen, koken, strijken etc.
- fietsen
- in / uit de auto stappen
- auto rijden

De rug is de spiegel van de totale mens

De rug is de spiegel van de totale mens

Wat is de oorzaak van bekkenpijn?

Toename van de beweeglijkheid van het bekken
Tijdens de zwangerschap komen hormonen (relaxine) vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat de banden rond de gewrichten, dus ook rond het bekken, wat losser en soepeler worden. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangerschap optreedt. Het bekken is wat flexibeler, de baby kan daardoor makkelijker door het geboortekanaal tijdens de bevalling. Omdat het bekken minder stabiel is, veroorzaakt dit soms klachten wanneer het bekken asymmetrisch uit balans raakt. Bij een verkeerde beweging kan het bekken ook even uit balans raken waardoor er pijnklachten ontstaan.

De belastbaarheid van het bekken kan afgenomen zijn
Door de toename van de beweeglijkheid van de gewrichten van en rond het bekken is de belastbaarheid ervan afgenomen. Daarentegen is er extra belasting namelijk de zwangerschap, bijgekomen. Een verkeerde houding en asymmetrische bewegingen geven ook overbelasting op het bekken en de rug. Evenals slecht slapen waardoor oververmoeidheid of eenzijdige werkhoudingen.
Als er geen evenwicht is in de belasting en belastbaarheid van het bekken kunnen er klachten ontstaan.

 

Wat doet oefentherapie bij bekkenklachten? 
U krijgt oefeningen gericht op de symmetrie van het bekken. Hierdoor komt het bekken weer in balans waardoor de pijn afneemt. Daarnaast leert u hoe u, met uw eigen spieren, het bekken kan stabiliseren. U krijgt houdingsadviezen en u leert op een goede manier bewegen waarbij de symmetrie en stabilisatie van het bekken zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. Hierdoor krijgt u controle over uw klachten.
Daarnaast help ikj u balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. U leert ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.
Ook kan ik u individueel begeleiden bij de voorbereiding op de bevalling en, geef ik nazorg van de zwangerschap en de bevalling.

Lees ook: www.bekkentherapie.nl

Wanneer is oefentherapie nodig?

Uit onderzoek is gebleken dat, om blijvende pijnklachten te voorkomen, tijdig de juiste bewegingspatronen aangeleerd moeten worden! Als klachten  langer dan 3 weken aanhouden of toenemen is het dus raadzaam om contact  op te nemen. Een paar zittingen is meestal genoeg om de pijn sterk te verminderen en de dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier te kunnen uitvoeren